top of page

Chcem behať. Ako začať?

Updated: May 15, 2023

Tak ako na všetko aj na beh treba ísť s rozumom a postupne. Ak teda chceme behať dlhodobo a mať z behu osoh a radosť netreba to hneď na prvom tréningu prepáliť. Ak si predtým nebehal/a a nechceš aby sa ti behanie zhnusilo a videl si progres treba začať pomaly. Na začiatok stačí pomalé tempo a kratší beh.

beh topolcianky

Najčastejšie počúvam od ľudí ktorí nikdy nebehali ako si hneď na prvý beh odbehli 6 a viac km, častokrát sa snažia hneď na prvýkrát odbehnúť aj 10km. A výsledok? Prinajlepšom len nechuť behať lebo nemali kondíciu a pichalo ich v boku, v tých horších prípadoch je to zranenie a zanevretie na beh. Preto treba začať behať s rozumom, takže ako nato?

beh od tatier k dunaju

Pomaly ďalej zájdeš.


Začni pomaly, podľa seba. Na prvý beh si odbehni 2- 3 km alebo aspoň 25- 30 minút (začať behať a na prvý krát si odbehnúť 10 alebo 15 minút nemá žiadny význam, organizmus sa za ten čas nenaštartuje a v tele nezačnú prebiehať žiadne procesy). To je už na tebe čo si v bežeckých začiatkoch vyberieš, či budeš behať svoju jednu trasu a každým ďalším tréningom/ týždňom sa budeš snažiť byť rýchlejší/rýchlejšia. Alebo sa budeš snažiť každý týždeň odbehnúť o pár minút alebo pár stovák metrov viac.


Prvý tréning si odbehol dva kilometre? Tak v ďalšom si daj za cieľ o niečo viac (2,25 a potom 2,5 alebo 30 minút a nabudúce 35) hlavne to netreba siliť a za každú cenu sa prepínať. Samozrejme že to nemusíš každým tréningom zvyšovať, treba počúvať svoje telo a keď vládať nebudeš tak odbehneš dva-tri krát po sebe 2km a až potom vyskúšaš bežať o niečo dlhšie. 

beh

Preteky sú skvelá motivácia. Nájdi si vo svojom okolí bežecké preteky ktoré sa budú konať o pár mesiacov a prihlás sa na ne. Budeš mať motiváciu aj dosť času na tréning. Keď sa budeš venovať poctivo príprave, odmena bude určite lepší čas ako máš na tréningoch. Keď sme už pri motivácii, počúvanie obľúbenej hudby vie spraviť tiež zázraky. Rýchle a rytmické pesničky ťa budú hnať dopredu a často aj zabudneš že beháš. Hudbu maj nahlas tak aby si počul cyklistov a autá. Niektorí vodiči jazdia bezohľadne a posledné čo chceš je, aby ťa niekto zrazil keď sa budeš vyhýbať výmoľu na ceste.

beh topolcianky

Čiže treba len behať, neprepáliť začiatok (svaly, šlachy, kĺby si musia zvyknúť na záťaž ktorá vzniká pri behu) a byť trpezlivý. Keď budeš behať s rozumom beh si zamiluješ a len tak s ním neprestaneš.


115 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page