top of page

FJÄLLRÄVEN POLAR 2023

Updated: May 15, 2023

Ahojte, volám sa Peter Nuota, pochádzam z Levíc kde žijem a pracujem ako fitness tréner. Vďaka práci redaktora a ambasádora magazínu FIT štýl mám možnosť dostať sa medzi 20 ľudí z celého sveta, ktorí sa zúčastnia polárnej expedície Fjällräven Polar 2023.

Ide o 300 km dlhú arktickú expedíciu, ktorá sa uskutoční v apríli 2023. Video z expedície z roku 2017 si môžete pozrieť tu.


fjallraven polar polarna vyprava

V článku sa dočítate, čo ma vedie k účasti na expedícii, aj čo ma tam čaká počas siedmich dní. Ak ma chcete podporiť, zdieľajte prosím tento článok, aby sa dostal k čo najväčšiemu počtu čitateľov. Prosím tiež o jeden like na prvý post na instagrame, kde plníme výzvy. Celkovo na instagrame uverejní každý uchádzač tri posty. 23. novembra potom vyberú dvadsať účastníkov, ktorí sa zúčastnia výpravy.

fjallraven polar polarna vyprava

Čo ma čaká na výprave? Niečo nepredstaviteľné.

  • Šesťdňová výprava na psích záprahoch z oblasti Jukkasjärvi vo švédskom Laponsku
 􏰁 do Signaldalenu na okraji nórskych fjordov.

  • 􏰀 300 km dlhá jazda na psích záprahoch cez pustú tundru, zamrznuté jazerá a horské lesy.
􏰁 To všetko 200 km za polárnym kruhom.

  • 􏰀 Štyri noci v stane alebo pod holým nebom pri teplotách až - 30 °C.􏰁

  • 􏰀 Nadobudnutie základných zručností na prežitie počas expedície od outdoorových
 􏰁 expertov Fjällräven.

  • 􏰀 Naučíme sa kŕmiť, riadiť a viesť tím šiestich záprahových psov.􏰁

  • 􏰀 Založíme zimný tábor a variť budeme v akrtických podmienkach.

  • 􏰀 Spolupráca s kolegami z expedičného tímu z celého sveta.

  • 􏰀 Naučíme sa prispôsobovať neustále sa meniacim zimným podmienkam, ktoré môžu
 􏰁byť drsné a neúprosné.

fjallraven polar polarna vyprava

fjallraven polar polarna vyprava

Prečo do toho chcem ísť?

Prečo sa chcem zúčastniť polárnej výpravy?


Pred rokom, počas letu z Malorky som čítal článok, ako sa jeden chlap vydal na takúto expedíciu za polárny kruh, s agentúrou ktorá takéto polárne expedície organizuje. Vtedy som si povedal, že to musí byť úžasné a hneď by som to skúsil. Ale zhodnotil som to a pomyslel som si - "v tomto živote sa mi to asi nepodarí uskutočniť..."

Zároveň posledné mesiace rozmýšľam nad párdňovým únikom mimo civilizáciu, vypadnúť niekam pred okolitým svetom, ľuďmi a technológiami. Aby som bol sám so sebou a prišiel na iné myšlienky. Upratal si ten veľký bordel v hlave, ktorý sa tam za roky nahromadil. A ktorý sa za posledný pol rok ešte aj neskutočne pomiešal. Potrebujem nájsť sám seba a potrebujem si siahnuť na dno síl, aby ma to zlomilo, zmenilo. Aby som pochopil, čo je v živote dôležité, načom fakt záleží.


spartan race hurricane heat

spartan race hurricane heat

Chcem prekonávať svoje limity, ísť do drsnejších podmienok, ktoré ma desia a kde si siahnem na dno síl, fyzických, ale hlavne psychických.

Prekonávať a posúvať svoje limity som začal vďaka pretekom Spartan Race kde som si odbehol najskôr 5-kilometrové preteky a časom som chcel viac. Po piatich kilometroch prišli 10-kilometrové preteky, potom 21-kilometrové. Keď to nebola až taká veľká výzva, hľadal som ďalšiu, väčšiu, ktorá by ma preverila, a tak som sa prihlásil a odbehol maratón. A išiel som ďalej Spartan Ultra - preteky dlhé 50 kilometrov s vyše 3 000-metrovým prevýšením a 66 prekážkami. Toto mi už dalo poriadne zabrať, toto bola výzva. Posledná výzva bolo odbehnúť 50-kilometrový trail. Tu však ani zďaleka nekončím. Ďalšie plány sú dostať sa až na 100 km a dlhšie behy.

fjallraven polar polarna vyprava

Toto bude ale niečo úplne iné, náročnejšie. Niečo, čo by mi ani vo sne nenapadlo, že by som mohol zažiť. Prežiť týždeň v prírode pri mínusových stupňoch, vo dne, v noci. Spoľahnúť sa len na seba, postarať sa o svoje psy, postaviť stan a prežiť v mrazivej divočine. Veľmi rád sa postavím tejto aj akejkoľvek inej výzve, ktorá ma bude desiť a bude sa zdať neprekonateľná.

Ako vravia spartania: BE UNBREAKABLE !


454 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page