top of page

Čo sú BCAA?

BCAA alebo aminokyseliny s rozvetveným reťazcom (Branched-Chain Amino Acids) sú skupinou esenciálnych aminokyselín, ktoré tvoria viac ako jednu tretinu svalového tkaniva v tele. Patria medzi ne Leucín, Izoleucín, a Valín a ich správna úroveň v tele je kľúčová pre udržanie svalovej hmoty a zlepšenie športových výkonov.

BCAA sú esenciálne aminokyseliny, čo znamená , že ich telo nemôže vytvárať samo a musia sa prijímať v strave alebo doplnkoch stravy. Tieto aminokyseliny sú tiež známe ako s rozvetveným reťazcom vďaka ich špecifickému chemickému zloženiu. Ich výhodou je, že sa rýchlo vstrebávajú a dodávajú energiu svalom počas tréningu.


BCAA pomáhajú znižovať svalovú bolesť a zlepšujú regeneráciu svalov po náročnom tréningu. To je dôležité pre športovcov a aktívne osoby, ktoré sa snažia maximalizovať svoj tréningový potenciál a minimalizovať čas potrebný na regenráciu.

Okrem toho BCAA môžu pomôcť aj pri redukcii telesného tuku, pretože telo pri trávaní BCAA spotrebuje kalórie, ktoré môžu byť ďalším zdrojom energie počas cvičenia. Navyše, BCAA môžu pomôcť udržiavať správnu hladinu cukru v krvi, čo môže pomôcť predchádzať cukrovke.


Pri užívaní BCAA je dôležité dodržiavať odporúčané dávkovanie, ktoré zvyčajne závisí od hmotnosti a fyzickej aktivity jednotlivca. Doplnky s BCAA sú dostupné v rôznych formách, ako napríklad tablety, kapsuly, prášky a tekutiny.

Ak hľadáte doplnok stravy, ktorý pomôže zlepšiť vaše športové výkony a zároveň pomôcť pri regenerácii svalov, BCAA môžu byť vhodnou voľbou. Ako vždy, je dôležité uvedomiť si aké máte ciele a užívanie doplnkov konzultovať s trénerom alebo lekárom.

5 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page