top of page

Aké benefity pre telo majú orechy?

Orechy sú výživnou a chutnou súčasťou stravy mnohých ľudí na celom svete. Sú to tvrdé plody stromov, ktoré sú bohaté na živiny, vlákninu a tuky. Okrem toho, že sú chutné, majú aj množstvo pozitívnych účinkov na naše zdravie. V tomto článku sa pozrieme na niektoré z najčastejších druhov orechov a ich účinky.

· Obsahujú zdravé tuky, orechy sú bohaté na nenasýtené tuky, ktoré pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi a zlepšujú zdravie srdca. Zároveň pomáhajú udržiavať zdravý stav mozgu a zlepšujú náladu.

· Sú bohatý zdroj bielkovín. Orechy obsahujú aj bielkoviny, ktoré sú pre naše telo dôležité pre budovanie a regeneráciu svalov a iných tkanív.

· Majú vysoký obsah vlákniny. Vláknina v orechoch pomáha udržiavať tráviaci systém v chode a pomáha regulovať hladinu cukru v krvi. Navyše, vláknina pomáha udržiavať hladinu cholesterolu v krvi.

· Obsahujú vitamíny a minerály. Orechy sú bohatým zdrojom rôznych vitamínov a minerálov, ako napríklad vitamínu E, vitamínu B, železa, horčíka, zinku a vápnika. Tieto živiny sú pre naše telo dôležité pre udržanie zdravia a správneho fungovania orgánov.

· Pomáhajú s kontrolou hmotnosti. Aj napriek tomu, že sú orechy kalorické, ich pravidelná konzumácia môže pomôcť udržať telesnú hmotnosť. To je spôsobené tím, že sú bohaté na vlákninu a bielkoviny, ktoré pomáhajú udržiavať pocit sýtosti a znížiť chuť na sladkosti a iné nezdravé potraviny.


Vlašské orechy – sú jedným z najobľúbenejších druhov orechov a sú bohaté na zdravé tuky, bielkoviny, vlákninu a rôzne vitamíny a minerály. Obsahujú aj antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť telo pred voľnými radikálmi a zlepšujú zdravie srdca.

Mandle – sú ďalším druhom orechov, ktorý je bohatý na zdravé tuky a bielkoviny. Sú tiež dobrým zdrojom vitamínu E a antioxidantov. Mandle pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi a zlepšujú zdravie srdca.

Orechy kešu – sú bohaté na vitamín C a antioxidanty, ktoré pomáhajú posilňovať imunitu a chrániť telo pred voľnými radikálmi. Tiež obsahujú zdravé tuky, bielkoviny a minerály, ako je horčík, železo a zinok.

Para orechy – obsahujú vysoké množstvo zdravých tukov, bielkovín a vlákniny. Tiež sú bohaté na antioxidanty, ktoré telo pomáhajú chrániť pred poškodením buniek a zlepšujú zdravotný stav srdca. Para orechy sú tiež zdrojom vitamínu E, zinku a selénu.

Makadamové rechy – sú bohaté na zdravé tuky a bielkoviny. Obsahujú tiež antioxidanty a vitamíny, ako napríklad vitamín B6 a kyselinu listovú.

Arašidy – sú známe pre svoj vysoký obsah bielkovín, zdravých tukov a vlákniny, preto sú ideálne pre tých, ktorý sa snažia udržať so zdravú a vyváženú stravu. Vďaka obsahu vitamínov a antioxidantov pomáhajú chrániť telo pred poškodením buniek a môžu pomôcť aj pri podpore imunitného systému. Celkovo sa arašidy považujú za zdravú a výživnú potravinu, ktorá môže pomôcť pri udržiavaní zdravia a podpore celkového dobrého stavu organizmu.


Všeobecne platí, že rôzne druhy orechov môžu mať rôzne zdravotné výhody. Preto by sme mali do svojej stravy zahrnúť rôzne druhy orechov, aby sme si mohli vychutnať ich výhody pre naše zdravie.


Recent Posts

See All
bottom of page