top of page

Prečo by mali aktívny ľudia konzumovať cviklu?

Updated: May 15, 2023

Prečítajte si, aké pozitívne účinky má pre naše telo a ako Vám pomôže zlepšiť výkon na tréningu a pri regenerácii.

cvikla

Cvikla, známa aj ako červená repa je koreňová zelenina, ktorá má výrazné červené sfarbenie. Okrem toho, že je chutná a využíva sa v kuchyni, má aj množstvo pozitívnych účinkov na zdravie a výkon športovcov.


Jedným z hlavných prínosov cvikly je jej schopnosť zlepšiť prietok krvi a kyslíka v tele. Obsahuje totiž nitráty, ktoré sa menia na dusičnan oxid, ktorý zlepšuje cirkuláciu krvi a zvyšuje schopnosť tela využiť kyslík pri športovej aktivite. To môže mať pozitívny vplyv na výkon športovcov, kde záleží na výdrži a vytrvalosti. Preto je obľúbený hlavne medzi bežcami a cyklistami.

cviklovy salat

Cvikla má tiež antioxidačné vlastnosti. Obsahuje flavonoidy a karotenoidy ktoré bojujú proti voľným radikálom a pomáhajú telo chrániť pred poškodením buniek. To môže pomôcť športovcom zlepšiť regeneráciu a rýchlejšie sa zotaviť po náročných tréningoch.

cvikla benefity vyzivove hodnoty

Okrem toho cvikla obsahuje značné množstvo vlákniny, vitamínov a minerálov, ktoré sú dôležité pre dobré zdravie. Vláknina pomáha udržiavať správnu hladinu cukru v krvi a znižuje riziko srdcových ochorení. Okrem toho zabezpečuje správne fungovanie tráviaceho systému. Vitamíny a minerály, ako je vitamín C, železo a draslík, sú dôležité pre správnu funkciu svalov a nervov.


Výhodou cvikly je aj jej všestrannosť v kuchyni. Dá sa konzumovať surová, uvarená, pečená alebo grilovaná. Môže sa pridať do šalátov, polievok ale aj do smoothies. Pre športovcov je dobré vedieť, že sa cvikla dá konzumovať aj ako džús, ktorý môže mať rovnaký pozitívny účinok na výkon rovnako ako surová alebo uvarená.

cvikla smoothie

Vzhľadom na množstvo pozitívnych účinkov cvikly na zdravie a výkon športovcov sa oplatí začleniť ju do svojho jedálnička. Mala by sa stať dôležitou súčasťou stravy pre športovcov, ktorí chcú zlepšiť svoj výkon a regeneráciu.

27 views0 comments
bottom of page