top of page

Ako trénovať na veslárskom trenažéri?

Updated: May 16, 2023


Veslársky trenažér alebo indoor rower či veslá (názvov je mnoho), je zariadenia na simulovanie veslovania na suchu. Je to vynikajúci spôsob, ako si zlepšiť silu a kondíciu zároveň a zlepšiť si techniku na tomto stroji. Technika veslovania na trenažéri sa líši od techniky veslovania na vode, ale základné pohyby sú podobné.

concept 2 C2 row indoor rower veslá veslársky trenažér

Ako začať?


· Nastavte si správne popruhy na uchytenie chodidiel. Popruh by mal nohu uchytiť v

oblasti kĺbov prstov. Nezabudnite ich poriadne dotiahnuť aby Vám nohy držali pevne.


· Začnite v predklone a chyťte rukami rukoväte približne na šírku ramien. Ramená sú uvoľnené, chrbát je vystretý, to znamená, že sa nehrbíte.


· Pohyb začína odtlačením sa nohami dozadu, až kým nebudú nohy vystreté. Na konci tohto pohybu začnete ťaháť madlo až k hrudníku a skončíte v záklone s madlom pritiahnutým k hrudi.


· Po dosiahnutí vrcholu ťahu, vystriete ruky pred seba a vrátite sa do polohy predklonu s tým, že sa nohami pritiahnete dopredu, do východiskovej pozície v ktorej ste začínali.


· Opakujte tento pohyb a udržujte rovnomerné tempo počas cvičenia. Chrbát držte stále vystretý, nehrbte sa.


· Dýchanie ba malo byť hlboké a rytmické. Odtláčate sa s výdychom a do východiskovej pozície sa vraciate s nádychom. Nikdy nezadržiavajte dych pri cvičení.


· Pri dlhších tréningoch je dôležité kontrolovať svoju techniku a udržiavať rovnomernné tempo ktoré bude udržateľné počas celého tréningu.


· Ak chcete zvýšiť intenzitu tréningu, vyskúšajte si intervalový tréning. To znamená, že budete striedať rýchlejšiu fázu s pomalšou. Určitý čas, napríklad 30 sekúnd pôjdete rýchlejšie, potom 30 sekúnd pomaly, prípadne s pauzou. Fáza v ktorej idete rýchlejšie by mala byť vždy v tom istom tempe, alebo ju môžete každým intervalom zrýchľovať.

concept 2 C2 row indoor rower veslá veslársky trenažér

Veslovanie na veslárskom trenažéri je veľmi účinnou formou tréningu ktoré zlepší vašu kondíciu, svalovú silu a koordináciu pohybov. Je dôležité udržiavať správnu techniku a udržiavať rovnomerné tempo pre dosiahnutie najlepších výsledkov.


Recent Posts

See All
bottom of page