top of page

Spartan Trail Tanvald 2022

Updated: May 15, 2023

Spartan Race iba beh a úplne bez prekážok? To je Spartan Trail ktorý sa tu objavil len minulý rok a preteky sú čisto bežecké, beh v lese bez prekážok a teda aj bez angličákov. V roku 2021 som si vyskúšal tento pretek prvý krát. Nebola to vôbec taká malina ako som si myslel že bude. Prevýšenie skoro 1000 metrov na 10 km, to je už veru riadna nálož.

spartan race trail

Neodradilo ma to a tento rok by som si chcel odbehnút TRAIL trifectu ktorú získam odbehnutím 10km, 21km a 50km preteku Spartan Trail. Tak som sa prihlásil na prvé dva a čakal, kde v okolí sa bude konať tých najťažších 50km. Odpovede som sa dočkal, 50tka u nás ani v okolí nebude. Budem sa musieť cez leto pozrieť, či sa nebude konať tento pretek niekde v európe. Už keď mám 10km za sebou, 21km pred sebou, ostane už len pokoriť 50km.

spartan race trail

Prvý v poradí bol 10 kilometrový beh v českom Tanvalde. Do Tanvaldu ktorý je na severe čiech, skoro 600km som mal ísť pôvodne sám. Chcel som vyraziť v piatok na obed aby som tam prespal a spokojne si oddýchol po šesťhodinovej ceste. Ako to už u nás býva zvykom, na poslednú chvíľku sa ku mne pridal môj brat a plány sa zmenili. Išli sme len na otočku, Filip nemohol skončiť skôr v práci keďže sme to vymysleli na poslednú chvíľku.

spartan race trail

spartan race trail

To nevadí, odchod z Levíc sme mali o druhej v noci. Cesta tam bola super. Málo áut na cestách, v polovici cesty sme sa vystriedali za volantom. Celkom dobre sa nám spalo v aute keď sme práve nešoférovali. Trochu nás cestou prekvapilo sneženie a celkom sme začali mať obavy kam sme sa to vybrali a čo nás ešte čaká. Po šiestich hodinách sme konečne zastali na mieste a vypli motor. Nebolo to také zlé, nasnežené bolo, ale nebolo to nič strašné. Do štartu ostávali necelé dve hodiny. Iišli sme sa zaregistrovať, zjdeli sme pripravené jedlo a prezliekli sme sa do bežeckého oblečenia. Teplota bola okolo nuly, sem tam ukázal teplomer -1 stupeň, takže ideál na behanie.

spartan race trail

spartan race trail

Na štarte ktorý bol naplánovaný na 10:00 sa stretlo 406 bežcov hlavne z čiech ale aj slovenska, maďarka, polska aj rakúska či holandska. Pretek to bol skvelý, prevýšenie nebolo až také ako na mojom prvom Spartan Trail, mali sme len 650 metrov. Zima mi nevadí (ak netrbea vliezť do vody) ale už sa teším na behy bez snehu, v zelených lesoch. Na mojom youtube kanáli nájdete aj video z tohto preteku. V kombinácii so snehom a ľadom to bolo miestami divoké. Kúsok pred koncom sa jedna pretekárka predomnou šmykla a padla na rameno, myslel som že sa polámala.

spartan race trail

Filip dobehol ako som predpokladal, o dosť skôr ako ja. Bolo mu pred pretekom vysvetlené, že má nato, aby skončil na pódiu a tešil sa zo svojich tréningov a výsledkov. Ale, asi ma nepočúval pozorne. Skončil na 4tom mieste a po preteku vyhlásil že ani nebežal naplno, TY JEDEN MRŇAVEJ. Ale aj tak sme boli spokojní ako odbehol. Verím že tento rok už konečne skončí na pódiu. Možno už v apríli na Malorke na Spartan Super alebo v Jelenci pri Nitre na Spartan Trail 10km.

spartan race trail

Po preteku sme sa len prezliekli a chystali sme sa na cestu domov. Čakalo nás znovu 6 hodín cesty. Cestou domov som sa v aute nevedel uložiť, hocijako som si sadol aj tak nebolo dobre. A cesta domov bola nekonečná, ale to aj tak nezmenilo nič na tom že to bol skvelý výlet aj keď len na otočku. Takéto naše bláznovstvá mám rád.

spartan race trail

80 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page