top of page

Ako trénovať na Ski Ergu?

Updated: May 15, 2023

Ski Erg je pomôcka, ktorá simuluje lyžiarske pohyby a je vhodná pre tréning celého tela. Tento stroj využíva pákový systém a vysoký odpor, čím umožňuje trénovať svalovú vytrvalosť, silu a koordináciu. Môžete na nej trénovať intervaly (200m naplno, 20 sekúnd pauza), určitú vzdialenosť ( 1000 m, 2000 m alebo 5000 m....), alebo ho môžete zaradiť do svojho kruhového tréningu.

ski erg bezkarsky trenazer

Správna technika cvičenia na Ski Ergu je kľúčová pre efektívny tréning.


Začnite tým, že sa postavíte na koniec podložky Ski Ergu, dávajte pozor aby ste nestáli príliš ďaleko, alebo naopak príliš blízko. Stojíte s rovným chrbtom a rukami voľne pozdĺž tela s chodidlami na šírku ramien. Hlavu držíte rovno a pozeráte sa pred seba, ramená sú uvoľnené, netlačíte ich smerom k ušiam. Do rúk chytíte madlá pripevnené k lanám a s vystretými rukami ich ťaháte ku kolenám. Ruky sú stále vystreté, môžu byť mierne pokrčené. Dávajte pozor aby ste nepoužívali triceps a lakte ste mali stále fixované. Zároveň s týmto pohybom krčíte kolená a idete do podrepu, kolená pokrčíte a zadok vystrčíte dozadu. Chrbát je stále vystretý, nehrbíte sa. Po dosiahnutí tejto pozície sa rýchlo vraciate do počiatočnej, vzpriamenej pozície s rukami zdvihnutými hore a pohyb opakujete.

Dôležité je držať správnu techniku a koordinovať pohyb hornej a spodnej polovice tela. Aby z toho bol jeden plynulý pohyb. Začnite pomaly a postupne zvyšujte intenzitu a rýchlosť. Pred tréningom sa nezabudnite zahriať chôdzou na páse alebo na inom kardio stroji aspoň 5-10 minút po ktorom bude nasledovať dynamické rozcvičenie.


Tréning na Ski Ergu môže byť náročný a intenzívny, preto je dôležité dbať na správnu techniku cvičenia a postupné zvyšovanie intenzity tréningu. Pravidelným cvičením na Ski Ergu si zlepšíte celkovú fyzickú kondíciu a vytrvalosť.

Recent Posts

See All
bottom of page