top of page

Ako cvičiť francúzske tlaky

Updated: May 15, 2023

Cvik francúzske tlaky je účinným cvikom na posilnenie a tvarovanie svalov tricepsov. Tento cvik sa vykonáva v ľahu, za pomoci veľkej činky alebo jednoručiek a zameriava sa na izoláciu svalov tricepsov.

cvik francuzske tlaky


cvik francuzske tlaky


Okrem toho sú francúzske tlaky účinné aj pri rozvoji stabilizácie ramien a horných častí chrbta. Pretože cvik vyžaduje koordináciu a stabilitu, pomáha posilňovať tiež svaly jadra a zlepšiť celkové držanie tela.

Tento cvik je vhodný pre tých, ktorí chcú zlepšiť výkon v iných cvikoch, ako sú bench press, tlaky na ramená alebo kliky. Silný triceps môže pomôcť zlepšiť celkový výkon pri týchto cvikoch.






Správna technika cviku


· Ľahnite si na lavicu čelom nahor a držte jednoručné činky v oboch rukách nad hlavou. Lakte sú vystreté.

· Lakte aj dlane by mali byť vzdialené na šírku ramien. Dlaňami držíme činky tak, že nám palce smerujú dole.

· S nádychom spúšťame činky dole, na úroveň čela. Lakte smerujú hore, držíme ich pevne na svojom mieste počas cvičenia.

· S výdychom zatlačíme činky naspäť hore, do vystretých lakťov. Lakte držíme pevne na svojom mieste počas celého pohybu.

· Kríže sú zatlačené v podložke. Brucho je spevnené.

· Použite zodpovedajúcu váhu, aby ste cvik vykonávali správne a bezpečne. Pohyb je pomalý a kontrolovaný.

· Počas cvičenia dýchajte a nezadržiavajte dych.


cvik francuzske tlaky

cvik francuzske tlaky


Francúzske tlaky sú zamerané na posilňovanie trojhlavého svalu ramena ( lat. musculus triceps brachii). Okrem tricepsov sa zapájajú aj svaly ramien a svaly horných častí chrbta. Cvik francúzske tlaky je skvelým cvikom na posilnenie a tvarovanie tricepsov, ktoré tvoria väčšiu časť hornej časti paže.










Varianty cviku


· Francúzske tlaky s úzkym úchopom – na cvik sa využíva EZ tyč ktorá sa drží užšie ako je šírka ramien, aby sa zvýšilo zapojenie tricepsov.

· Francúzske tlaky s veľkou činkou – technika je rovnaká ako hore spomínané tlaky s jednoručkami, ale s veľkou rovnou alebou EZ tyčou.


Recent Posts

See All
bottom of page